De la 1 ianuarie 2025 suntem obligați să colectăm selectiv deșeurile textile, deși la noi nu există centre de reciclare
Începând cu 1 ianuarie 2025, aruncarea hainelor vechi/uzate în containere pentru deșeuri mixte va deveni ilegală atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România. Primăriile trebuie să asigure spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, ulei vegetal uzat şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobile.
Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri au obligaţia să le depună în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor.
Industria textilă a devenit unul dintre cei mai mari poluatori la nivel global, iar impactul hainelor asupra mediului este comparabil cu cel al plasticului.
În ultimele decenii, producția de articole vestimentare s-a dublat, în timp ce durata medie de utilizare a unei haine s-a redus semnificativ.
În Uniunea Europeană, fiecare persoană consumă în medie 26 de kilograme de textile anual, dintre care aproape jumătate ajung să fie aruncate.
Potrivit Agenției Europene pentru Mediu, pentru a produce hainele purtate de o singură persoană pe parcursul vieții, sunt necesare 391 de kilograme de materii prime, 400 de metri pătrați de teren agricol și 9 metri cubi de apă.
Se estimează că, până în 2030, consumul global de îmbrăcăminte și încălțăminte va crește cu 63%, ajungând de la 62 de milioane de tone, în prezent, la 102 milioane de tone.
Îmbrăcămintea reprezintă 81% din consumul total de textile în spațiul comunitar, iar tendința de a folosi articole vestimentare pentru perioade tot mai scurte înainte de a fi aruncate este unul dintre principalii factori care alimentează supraproducția și consumul excesiv.