Trending

În ce condiții pot călători minorii în străinătate. Avertismentul Poliției de Frontieră!

Poliția de Frontieră avertizează românii care intenționează să-și facă concediile în străinătate că minorii pot călători peste hotare doar în anumite condiții. Avertismentul vine în contextul în care, numai în ultima lună, Poliția de Frontieră a fost nevoită să întrerupă călătoria a 150 de cetățeni minori care nu aveau documentele necesare pentru ieșirea din țară.

Minorii pot ieși de pe teritoriul național dacă au un document de călătorie valabil, anume paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani). Certificatul de naștere nu este un document de călătorie astfe că nu poate fi utilizat la ieșirea din țară.

În cazul în care, în urma controalelor aleatorii, se constată că minorii nu posedă pașaport sau carte de identitate, nu le va fi permisă ieșirea in țară.

Atunci când minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană, sunt necesare următoarele acte:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acordul celuilalt părinte atunci când călătorește însoțit doar de unul dintre părinți;
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele;
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, NU mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

„În anul 2024, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să întrerupă călătoria pentru aproximativ 880 de cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorii în condiții legale. Aceste situații sunt constatate tot mai des o dată cu apropierea finalizării cursurilor și începerea vacanțelor de vară”,  se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button