Top cele mai contrafăcute alimente! Locul 1: uleiul de măsline!

Mâncăm, fără să ştim, mâncare contrafăcută. Un experiment a scos la iveală o înşelătorie de proporţii: uleiul extravirgin de măsline este, de multe ori, ulei de floarea soarelui. Datele sunt cofirmate de specialiștii din domeniul siguranței alimentare de la Food Fraud Database, certificată de Organizația Națiunilor Unite: 10% dintre produsele alimentare nu sunt ceea ce spune eticheta că sunt, scrie observatornews.ro.
Uleiul extravirgin de măsline este pe primul loc în topul alimentelor contrafăcute. O analiză la nivel mondial arată că 80% din ce găsim pe piaţă este fals.
Urmează mierea, care este şi ea alterată, în multe cazuri, cu zahăr sau îndulcitori artificiali.
Nici brânza nu mai e ce a fost. Mulți producători adaugă amidon şi uleiuri vegetale.
Aproximativ 40% din peştele pe care îl găsim în magazine are etichetă înşelătoare.
Vinul şi laptele sunt şi ele deseori îndoite cu apă şi zahăr.
Cafeaua măcinată. Cafeaua poate fi „umflată” cu cicoare, orz sau alte adaosuri pentru a crește volumul și profitul producătorilor.
În cazul fructelor, mai ales a celor exotice, calitatea şi gustul pot fi alterate de substanțe chimice pentru o coacere mai rapidă.
Pe lângă faptul că plătim bani grei pentru produse false, alimentele contrafăcute reprezintă un risc major pentru sănătate, avertizează specialiştii.