Trending

Controversă națională după moartea unui copil din Suceava. Medicii susțin că un preot a convins părinții să refuze donarea de organe.

Luni, 11 septembrie, părinții unui adolescent de 14 ani dintr-o comună din jud. Suceava au cerut ajutorul medicilor după ce adolescentul se înecase cu mâncare.

Pavel, elev în clasa a VII-lea, suferea de o boală neurologică și a început să aibă convulsii în timpul mesei; așa a aspirat un aliment.

Medicii care au ajuns la fața locului l-au găsit pe adolescent în stop cardio- respirator și l-au resuscitat în jur de o oră. În final, au reușit să îi repornească inima, însă din punct de vedere cerebral nu s-a mai putut face nimic.

Marți, medicii au constatat moartea cerebrală. În aceeași seară, medicii i-au propus tatălului ca organele fiului său să fie donate altor copii bolnavi. Bărbatul a fost de acord și a semnat consimțământul miercuri dimineață, spun medicii.

Coordonatoarea centrului regional de prelevare spune că, după ce a avut consimțământul inițial, a luat legătura cu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, care, la rândul lor, au anunțat toate centrele de transplant pentru a fi identificați beneficiarii.

În astfel de cazuri, timpul de reacție trebuie să fie cât mai rapid, așa că imediat după ce tatăl lui Pavel a semnat consimțământul, s-au cumpărat inclusiv bilete de avion pentru medici din București, care urmau să meargă la Suceava pentru prelevarea de organe.

În cazul lui Pavel, se obținute deja acordul pentru prelevarea de ficat și rinichi. De ficat era nevoie urgent la București, la Spitalul „Gr. Alexandrescu”, unde un copil se afla în stare gravă din cauza unei afecțiuni hepatice.

În același timp, la Iași, șase copii de pe lista de așteptare au fost chemați să li se facă teste de compatibilitate, pentru a se stabili cine ar fi putut primi rinichii.

Totul a fost oprit miercuri, când tatăl a revenit la Spitalul din Suceava și a anunțat că s-a răzgândit, familia nemaifiind de fost de acord cu prelevarea de organe.

Reprezentanții Centrului de Prelevare și Donare din Regiunea Moldovei spun că această răzgândire a venit după ce familia ar fi avut o discuție cu preotul duhovnic care le-a spus că nu este bine ceea ce fac.

Purtătorul de cuvânt al Arhieopiscopiei Sucevei, a transmis că decizia a aparținut familiei, nu vreunui preot.

Sursa: romania.europalibera.org

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button