Care este diferența între țuică și pălincă? Silviu Zetea explică.

Sătmăreanul Silviu Zetea este primul român care a îmbuteliat țuica după Revoluție și unul dintre cei mai mari producători de pălincă artizanală din România, scrie stiridecluj.ro. El a explicat pentru calatorinbascheti.ro care este diferența dintre cele două băuturi alcoolice.
Contrar credinței populare, nu este vorba despre tărie, așa cum crede toată lumea, ci despre materia primă.
Țuica este produsă exclusiv din prune, indiferent de ce concentrație de alcool are sau prin ce metodă este distilare.
”Diferența e dată de materia primă și nu de tărie, așa cum greșit se crede în popor. Țuica prin definiție e cea care este produsă exclusiv din prune, indiferent de gradul de alcool, indiferent de metoda distilării. Metoda distilării are ca singur scop: rafinarea băuturii. Astfel, e greșit să spunem am o țuică de mere, cum și să spunem am o țuică de prune, pentru că e pleonasm. Singura situație în care e corect să spunem am o țuică de prune este atunci când specificăm tipul prunelor folosit. E corect să spunem am o țuică de prune bistrițene, dar nu că am o țuică de prune”, explică Zetea.
De cealaltă parte, pălinca este băutura obținută prin distilarea oricăror alte fructe, fie că vorbim despre mere, pere, cireșe, gutui.
Și dacă te întrebi ce este horinca, atunci trebuie să afli că aceasta este denumirea regională folosită pentru țuică și pălincă în Maramureș și unele părți din Țara Oașului.
În Ardeal, pălinca este la mare cinste. Aici, se pune un accent deosebit pe producția de pălincă din diverse fructe precum pere, mere sau cireșe.
Ceea ce face pălinca ardelenească atât de apreciată este procesul de distilare dublă sau triplă. Acesta îndepărtează substanțele nedorite, cum ar fi metanolul, și concentrează aromele naturale ale fructelor, rezultând un alcool curat și gustos.