România trece la ora de iarnă! Efecte asupra organismului.

Trecerea la ora de iarnă are loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel că ora 4:00 devine ora 3:00. Ziua de duminică, 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an, cu 25 de ore. 

 Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, în anul 1916. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916. Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

România a instaurat acest sistem al schimbărilor orei în 1932, când se va schimba în prima duminica a lunii aprilie, respectiv în prima duminica a lunii octombrie, practica aceasta rămâne valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost. vigoare. De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Dintre cele 192 de țări ale lumii, mai bine de 100 au refuzat să schimbe ora de pe toate continentele lumii, pornind din Africa și terminând cu Europa.

Schimbarea de orar poate avea implicații semnificative asupra sănătății și a programului de zi cu zi:

– Tulburări ale ritmului circadian: Schimbarea orei poate deranja ritmul circadian al corpului, care reglează ciclul de somn și trezire.

– Somn insuficient: Oamenii pot resimți un deficit de somn după ce se trezesc cu o oră mai devreme decât sunt obișnuiți, ceea ce poate duce la oboseală, iritabilitate și scăderea performanței cognitive.

– Schimbarea luminii naturale: Expunerea redusă la lumină naturală poate contribui la afectarea stării de spirit și poate cauza tulburări afective sezoniere la unele persoane.

Cum se pot reduce efectele negative ale schimbărilor orei de iarnă:

– Ajustează treptat programul de somn:

– Menține un stil de viață sănătos: Continuă să te alimentezi echilibrat și să faci exerciții fizice regulate pentru a-ți menține nivelul de energie și starea de bine.

– Expune-te la lumină naturală: Încearcă să petreci timp în aer liber în timpul zilei pentru a compensa scăderea luminii naturale în timpul sezonului de iarnă. Acest lucru poate ajuta la reglarea ritmului circadian.

– Limitarea consumului de cafeină și alcool înainte de culcare: Evită consumul excesiv de cafeină și alcool înainte de culcare, deoarece pot afecta calitatea somnului.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button