ATENȚIE LA DRUMURI!! Ce este și cum funcționează sistemul e-SIGUR.

În timp ce cateva sute de mașini de poliție au deja instalate noile camere mobile care detectează lipsa RCA-ului si al ITP-ului in trafic, de la 1 ianuarie au intrat în vigoare noile camere radar pe autostrăzile patriei.
Acestea sunt de tipul mobil pe trepied top cinemometrelor Trucam, însa pentru prima dată vor intra in actiune si camerele fixe tip buclă care fac media de deplasare a mașinii pe o anumită distantă, iar dacă viteza este mai mare primesti amenda direct acasa fără interactiunea cu politistul.

Noile sisteme nu “pot sa primeasca șpagă” si ” nu te poti certa cu ele in strada” pentru ca amenda cu viteza si fata ta la volan sunt trimise direct acasa.
Începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaționalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, cu privire la posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, obținute cu mijloace tehnice din dotarea Poliției Române și colectate automat prin sistemul e-SIGUR.
Acest sistem va prelucra imaginile surprinse cu ajutorul cinemometrelor Trucam pe autostrăzile A1 și A2, precum și în județul Vrancea, în zonele cu risc ridicat, iar constatarea și aplicarea sancțiunilor se va realiza de polițiști nominalizați în acest sens.
Abaterile la regimul de viteză constatate pe aceste tronsoane de drum vor fi constatate în lipsa contravenienților, iar procesele verbale de contravenție vor fi trimise la domiciliul acestora.
Sistemul e-SIGUR este definit ca un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice, platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.
De asemenea, este parte integrantă a centrelor de management al traficului pe drumurile de interes național, administrate de către CNAIR.
Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronic.
Procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, se întocmește în format electronic, sub semnătură electronică calificată.
Sursa: autolatest.ro