Trending

Scandal național pe legea care permite Poliţiei să reţină permisele celor care refuză testarea cu drugtest

OUG 84/2024, care permite Poliţiei să reţină permisele celor care refuză testarea cu drugtest până la sosirea rezultatelor de sânge la IML, a provocat un scandal imens. Se anunţă proteste, iar în mediul online sunt deja petiţii semnate de sute de mii de oameni pentru abrogarea ordonanţei,

Premierul Marcel Ciolacu spune că „nu cred că este o catastrofă pentru că timp de două zile rămâi fără permis. În Austria se confiscă mașinile, și în Italia, și în Belgia. Statul are obligația de a salva vieți. Vom vedea dacă cifrele vor scădea

Pentru a mai atenua din impactul negativ, Poliția Română a transmis un comunicat în acest sens:

PRECIZĂRI CU PRIVIRE LA NOILE MODIFICĂRI LEGISLATIVE ÎN DOMENIUL RUTIER

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în sensul că ,,O.U.G nr. 84/2024 lasă fără permis șoferi nevinovați; O.U.G nr. 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice”, pentru a evita interpretări eronate, aducem următoarele clarificări:

Anterior definitivării textului și adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparență decizională și, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaște clar intenția de reglementare în domeniul circulației pe drumurile publice.

De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observații cu privire la prevederile proiectului de act normativ.

Retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button