Traficanți de arme și droguri, prinși și cu ajutorul polițiștilor sătmăreni!

Potrivit anchetatorilor, anterior anului 2020, pe raza județului Bistrița Năsăud șase inculpați au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc și utilizarea acestora în acțiuni de braconaj cinegetic.
Astfel, în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2023, membrii grupului au sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania pe care le-au  introdus pe teritoriul României și le-au folosit în activități infracționale.

Din cercetările efectuate a rezultat că inculpații au vândut o parte din armele deținute ilegal, iar o altă parte au  utilizat-o  la partidele de vânătoare neautorizate.  Totodată s-a stabilit că au procurat  și deținut ilegal  materii explozive și au confecționat  muniție pentru arme letale.
În aceeași perioadă, alți membrii ai grupului infracțional organizat au deținut  droguri de risc (canabis) și  droguri de mare risc (cocaină) pe care le-au distribuit fie în cantități mari către alți membrii ai grupului  în schimbul unor bunuri de valoare (un autoturism de teren), fie le-au comercializat în cantități mai mici către consumatori de pe raza județului.
În urma celor 30 de percheziții domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate 15 arme letale și 13 arme neletale supuse regimului autorizării, deținute ilegal, 2.771 de cartușe pentru arme letale deținute ilegal, 16 arme letale cu destinația vânătoare deținute legal dar cu privire la care există date că au fost utilizate la acțiuni de braconaj cinegetic, un amortizor pentru armă letală și un arc. 
Totodată, au fost ridicate 34 de kilograme carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, mai multe telefoane mobile, înscrisuri și sume de bani, în lei și euro.
În cursul acestor percheziții au fost descoperite  și animale sălbatice ținute în captivitate, respectiv două vulpi și o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural.

În cursul zilei de 13 septembrie, magistrații au decis arestarea preventivă a 4 dintre inculpați, arestarea la domiciliu pentru alți 3 și măsura controlului judiciar față de un inculpat. Față  de alți 6 inculpați reținuți, procurorii au dispus măsura controlului judiciar.

Pe lângă polițiști din I.G.P.R. la acțiune au mai participat și polițiști din județele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Cluj, Alba, Arad, Harghita, Covasna, Maramureş, Sălaj, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Sibiu, Suceava şi Neamţ, precum și 2 ofiţeri spanioli din cadrul Guardia Civil – Unitatea Centrală a Informaţiilor şi un ofiţer din cadrul Europol – Ap. Weapons & Explosives.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button