S-a terminat cu legenda măsluirii probelor de sânge la S.M.L. Maramureș! Din  2015 o asistentă  aranja probele de sânge ale celor prinși cu alcoolemie mare la volan, din tot Ardealul.

O asistentă a Serviciului de Medicină Legală Maramureș, acuzată că a modificat probe de sânge ale șoferilor prinși băuți la volan și chiar implicați în accidente rutiere, a fost condamnată la 5 ani și 7 luni de închisoare cu executare fiind găsită vinovată de luare de mită, distrugere de probe și favorizarea făptuitorului, scrie actualmm.ro.

În schimb, femeia primea sume mari de bani, de ordinul miilor de euro, pentru a-i scăpa de dosare penale.

O greșeală în laboratorul de analize din cadrul SML Maramureș a dus la o uriașă anchetă care a scos la iveală modul în care analizele de sânge erau măsluite.

Cazul unui preot care și-a dorit o valoare cât mai redusă a alcoolemiei a atras atenția.

Preotul suspect, aflat la volanul unui Audi A4, a fost implicat într-un accident rutier grav, în Târgu Mureș, pe 3 iulie 2021. Părintele era băut, etilotestul indicând o concentrație alcoolică de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Era clar că rezultatul analizelor de sânge l-ar fi trimis în instanță ca inculpat. Printr-o cunoștință a luat legătura cu filiera despre care se știa că ”rezolvă” analizele de sânge în astfel de situații și a fost dispus să plătească 2000 de euro pentru o valoarea mai mică, sub 0,80 g/l, care l-ar fi scăpat de complicații penale.

În cazul preotului, proba de sânge a fost atât de diluată încât rezultatele finale arătau într-adevăr că părintele nu băuse mult, dar și că era atât de bolnav și anemic încât n-ar mai fi putut să stea în picioare.

Cristina M.C. se pare că făcea partea dintr-o adevărată încrengătură de asistenți de laborator, chimiști, dar și alți interpuși care aveau legătură cu SML Maramureș, respectiv cu Laboratorului de Toxicologie. De prin 2015 asistenta tot aranja probele de sânge ale celor prinși cu alcoolemie mare la volan. Oamenii plăteau bani grei, cel puțin 5000 de lei (valoarea șpăgii varia de la caz la caz în funcție de rezultatul Alcooltestului), scopul fiind ca probele de laborator să indice o valoare sub 0.80 g/l, pentru ca șoferul în cauză să scape de dosarul penal și eventual de condamnarea la închisoare.

Pe lângă pedeapsa de 5 ani și 7 luni de închisoare, asistentei i-a fost interzis și dreptul de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activităţile de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv de a desfăşura activitatea de asistent medical în legătură cu recoltarea şi prelucrarea probelor biologice necesare pentru stabilirea alcoolemiei, pe o durată de 3 ani.

Sentința Tribunalului Sălaj nu este definitivă. Curtea de Apel Cluj urmează să de sentința finală.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button