Trending

19 februarie – ziua nașterii marelui sculptor român, Constantin Brâncuși!

Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată în fiecare an la data de 19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român.

Astfel, astăzi se împlinesc 149 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, considerat a fi unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX, un prilej deosebit de a sărbători nu doar ziua de naștere a marelui artist, ci și contribuția acestuia în sculptura modernă. Această zi este marcată prin expoziții, vizite în orașul natal al sculptorului, lansări de carte și alte întâlniri de artă.

Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876, în satul Hobița, județul Gorj, fiind al șaselea copil al părinților Radu Nicolae și al Mariei Brâncuși.

Atunci când a împlinit vârsta de 14 ani, Brâncuși a plecat la București pentru a urma școala de arte, unde a învățat sculptura, pictura și desenul. Ulterior, a continuat să studieze în Franța, mai întâi la École des Beaux-Arts din Paris, iar mai târziu la École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs.

Până în ultimele clipe de viață a trăit ca un simplu țăran român sau, mai degrabă ca un ascet, în pofida faptului că dispunea de sume uriașe de bani, pînă și la sfârșitul vieții sale a dorit ca trecerea la viaţa veşnică să se petreacă chiar în propriul său atelier, refuzând să meargă la spital.

A trecut la Domnul la data de 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani fiind prohodit la biserica românească din Paris, unde fusese în tinereţe cântăreţ la strană şi paraclisier, fiind îngropat în Cimitirul Montparnasse din Paris, Franța.

Artistul Constantin Brâncuși este de departe cel mai bine vândut artist român – situat pe locul 4 în cadrul unui clasament „Artmark” al celor mai bine vândute opere de artă din toate timpurile, el este surclasat doar de Giacometti, Modigliani și Matisse, fiind în același timp mai bine clasat decât celebrul Picasso, lăsând în urmă creații importante și unice, cum ar fi: „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Sărutul”, „Cumințenia Pământului”, „Domnișoara Pogany”.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button