Trending

Campanie electorală presărată cu fapte ilegale! 43 de sesizări, în medie, în fiecare zi, la nivel național!

Efectivele MAI au avut ca principale atribuții menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice la nivelul întregii țări pentru desfășurarea în condiții de siguranță și legalitate a campaniei electorale.

Persoanele care continuă acțiunile de campanie electorală după încheierea acesteia pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

De la debutul campaniei electorale au fost semnalate, în medie, aproximativ 43 evenimente/zi, în total 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral.

Din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare și 158 nu s-au confirmat.
160 de sesizări nu au fost de competența MAI.

Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 375 de sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156 de sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 140 de sesizări.
Efectivele MAI au aplicat 453 de sancțiuni contravenționale, respectiv 257 de amenzi în valoare de peste 187 de mii și 195 de avertismente. Totodată, s-au întocmit 412 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.

În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivelul întregii țări pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc mâine să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile județene vor avea program de lucru cu publicul atât astăzi, cât și mâine.

Sursa: comunicat de presă MAI

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button