Trending

Pescuitul este interzis în România începând cu 9 aprilie 2025! Începe prohibiția generală a pescuitului în habitatele naturale

Pasionații de pescuit trebuie să știe că din 9 aprilie 2025 începe prohibiția generală a pescuitului în habitatele naturale din țară. Românii vor putea pescui din nou de pe data de 8 iunie 2025, când interdicția va fi ridicată.

În acest interval, românii nu vor mai avea voie să pescuiască în habitatele naturale din România, pentru protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere.

Prohibiție înseamnă luarea unor măsuri stricte în ceea ce privește pescuitul în România, indiferent de forma în care se practică acesta. Așadar, fie că ești pescar amator, profesionist, participi la competiții sportive, fie că, pur și simplu, faci asta în timpul liber recreativ sau în regim familial, ești supus unei legislații de prohibiție.

Prohibiția generală a pescuitului în habitatele naturale din România începe miercuri, 9 aprilie 2025, pentru protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere. Cetățenii români vor putea pescui din nou de pe data de 8 iunie 2025. În apele care constituie frontieră de stat, prohibiția va dura doar 45 de zile. Ea se va derula între 16 aprilie – 30 mai inclusiv. În celelalte zone, prohibiția se va derula între 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu unele excepţii prevăzute de actul normativ, precum scrumbia, specie de peşte marin care urcă pe Dunăre pentru a-şi depune icrele şi care este capturată în perioada migraţiei.

Pescarii trebuie să știe că pescuitul în prohibiție se sancționează cu amenzi, anularea permisului de pescuit, respectiv întocmirea unui dosar penal pentru braconaj, în situațiile considerate grave.

Totodată, se aplică amenzi între 1.000 de lei și 1.500 de lei pentru pescuitul recrativ în următoarele situații:

  • pescuitul recreativ fără permis sau fără elemente de identificare care să ateste legalitatea activității;
  • încălcarea condițiilor specificate în permisul de pescuit recreativ;
  • refuzul de a prezenta permisul, licența sau autorizația la cererea autorităților competente;
  • reținerea unei cantități de pește mai mare decât limita permisă, care este de 10 exemplare/zi pentru speciile de păstrăv în apele de munte sau 5 kg/zi pentru alte specii în ape din zona colinară și de șes;
  • folosirea a mai mult de 3 undițe sau 4 lansete cu două cârlige pe fiecare în apele din zona colinară și de șes, inclusiv pe cursul Dunării și în Delta Dunării.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button