Trending

Începând de ieri, 23.10.2023, un nou motiv pentru a fi cu ochii în patru, deoarece riscăm amenzi semnificative. 

O nouă lege, intrată în vigoare în România la data de 23 octombrie, aduce schimbări semnificative pentru femeile însărcinate și părinții însoțiți de copii cu vârsta de până la cinci ani. Legea 280/2023 are scopul de a simplifica viața acestor categorii de persoane și de a le oferi o mai mare protecție în spațiile publice și comerciale.

Conform noii legi, atât femeile însărcinate, cât și părinții însoțiți de copii mici beneficiază acum de prioritate la casieriile magazinelor și la ghișeele instituțiilor publice. Această prioritate include și serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat sau ghișee speciale pentru aceste categorii de persoane.

Nerespectarea priorității acordate femeilor însărcinate și părinților însoțiți de copii se sancționează cu amenzi între 200 și 1.000 de lei.

Pe lângă aceasta, magazinele și instituțiile publice au obligația de a amenaja locuri de parcare speciale destinate femeilor însărcinate și părinților cu copii mici. Dacă numărul total de locuri de parcare este mai mare de 10, trebuie să existe minim 2 locuri sau să reprezinte 4% din totalul locurilor de parcare disponibile.

Până la data de 22 aprilie 2024, toate instituțiile publice și magazinele trebuie să pună în practică aceste modificări. Asta înseamnă că locurile de parcare dedicate trebuie să fie amenajate în maxim șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Neamenajarea locurilor de parcare speciale pentru aceste categorii de persoane poate aduce amenzi de până la 10.000 de lei.

 Cu aceste schimbări, România își întărește angajamentul față de protejarea celor mai vulnerabile categorii de cetățeni și față de crearea unui mediu mai prietenos pentru familii.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button