Trending

De mâine,1 noiembrie, se limitează plățile cash! Vezi aici cum.

Miercuri, 1 noiembrie, intră în vigoare o parte din noile măsuri fiscale, printre care și limitarea plăților cash la comercianți.

Măsura privind limitarea cash-ului arată sumar astfel:

  • se pot face încasări şi plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.
  • se vor putea face plăți către firme în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/ persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.
  • tranzacțiile dintre două persoane fizice: pot face încasări şi plăţi cash în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

De asemenea, la sfârșitul fiecărei zile, sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei. În caz contrar, dacă nu respectă aceste plafon, statul aplică amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi extrem de dificil de aplicat, în condițiile în care 40% din populație, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare.

Conform datelor oficiale, majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș, o bună parte dintre salariați merge la casierie pentru a-și ridica salariul, o situație similară fiind întâlnită chiar și în rândul politicienilor, care preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button