Clopoțelul sună luni! Vezi aici ce noutăți aduce anul școlar.

Noul an școlar este al doilea care este organizat pe cinci module de învățare. Anul școlar 2023-2024 începe cu o lege nouă, pe 3 septembrie a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Vă prezintă cîteva aspecte importante ale legii:

Admitere dublă 

Conform Legii 198/2023, examenul de evaluare națională (la final de clasa a VIII-a) rămâne cu aceeași structură (probe de limba română, matematică și limba maternă), dar admiterea la liceu se schimbă. Începând cu anul școlar 2026-2027, liceele vor putea organiza propriile examene de admitere în clasa a IX-a pentru jumătate din locurile disponibile, în timp ce pentru cealaltă jumătate repartizarea se face tot computerizat, în funcție de media candidaților la evaluarea națională.

Mai multe examene

Bacalaureatul va avea, din anul școlar 2028-2029, șase probe, cu un total de opt examene (10 pentru elevii care învață în limba maternă), față de șase examene, câte sunt în prezent.

Probele de competențe lingvistice și digitale se vor susține de-a lungul anului școlar, iar certificatele eliberate absolvenților vor fi recunoscute în UE. Legea mai prevede că absolvenții care nu promovează bacalaureatul au dreptul la cursuri de pregătire gratuite. 

Liceu cu calificare

Actul normativ stabilește totodată evaluări scrise obligatorii la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a la materiile „limbă și comunicare“ și „matematică și științe“. Portofoliul educațional devine și el obligatoriu din 2024/2025, începând cu generația de elevi care intră în clasa pregătitoare.

Portofoliul educațional, care va cuprinde toate documentele relevante pentru rezultatele învățării, inclusiv de la activități extrașcolare. Portofoliul va conține, la final de gimnaziu și de liceu, și o recomandare a consilierului școlar sau dirigintelui, cu rol de orientare școlară sau în carieră.

Nou este și faptul că, indiferent de filiera la care învață, liceenii vor putea obține o calificare, dacă vor opta să studieze, suplimentar, discipline care le oferă o asemenea posibilitate. 

Religia a rămas disciplină obligatorie, la fel cum vor fi, pentru liceeni, Istoria evreilor și Istoria comunismului în România. 

Burse și pentru 10, și pentru 5

Ca să prevină abandonul școlar, noua lege mai prevede că toți elevii vor avea transport gratuit și, dacă provin din familii cu venituri mici, vor primi și rechizite și burse sociale. Cuantumul acestora din urmă va fi de minimum 300 lei/lună, la fel ca bursele pentru elevii din clase tehnice.
Bursele de merit, pentru elevii cu note mari, vor fi de minimum 450 lei lunar. Legea nu mai impune o medie minimă pentru acestea, ci faptul că vor fi acordate pentru primii 30% dintre elevii unei clase. Asta înseamnă că, într-o clasă slabă, chiar și elevii cu 5 ar putea primi bursă!

Olimpicii vor avea o bursă dedicată, care va ajunge la nivelul unui salariu minim brut, în cazul celor care vor ocupa locul I, va fi de 75% pentru locul II, de 50% pentru III și de 25% pentru mențiune. 

Exmatricularea, permisă iar

Legea mai prevede că programul after-school „Școala după școală” se va putea organiza la orice nivel de studii (nu doar la clasele primare, ca în prezent), că elevii cu cerințe educaționale speciale au dreptul la rechizite și vouchere sociale și reintroduce totodată sancționarea elevilor prin exmatriculare. De asemenea, stabilește o sancțiune nouă, pe model occidental: suspendarea elevului – adică 5 zile nu are voie să meargă la școală. Totodată, profesorii vor avea dreptul să confiște telefoanele elevilor dacă aceștia le folosesc la ore.

Din acest an școlar, Ministerul Educației vrea să asigure pentru toți elevii programul „Masă sănătoasă”.

Pentru preșcolari, grupa mică va fi obligatorie începând din anul 2030. Legea mai prevede că părinții au obligația să își trimită copiii la grădiniță sau școală, iar în caz contrar pot fi amendați cu sume între 1.000 și 5.000 lei. 

Noua lege incriminează meditațiile acordate de profesori propriilor elevi de la clasă, abaterea fiind considerată disciplinară și fiind sancționată chiar și cu desfacerea contractului de muncă.

În altă ordine de idei,  adeverințele medicale pentru copii – adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări – sunt necesare numai la înscrierea unui nou ciclu de învățământ pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Toți ceilalți copii nu trebuie să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice la începerea noului an școlar, informează Ministerul Sănătății.

Adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe la începutul noului an școlar se eliberează gratuit în cabinetele medicilor de familie, informează Casa Naționale de Asigurări de Sănătate.

  • Adeverințe medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri.
  • Acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilită o măsură de protecție specială, în conformitate cu legea.
  • Adeverințe medicale pentru înscrierea în colectivitate, necesare la înscrierea în unitățile de învățământ.
  • Dovada de (re)vaccinare.
  • Avizul epidemiologic.
  • Fișa medicală sintetică necesară copiilor cu dizabilități pentru încadrarea și reevaluarea în grad de handicap.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button