15 mai: Ziua Medicului Veterinar. Omagiu unei munci discrete, dar extrem de importante

15 mai: Ziua Medicului Veterinar este sărbătorită în România în fiecare an la această dată. Această zi marchează recunoașterea oficială a profesiei de medic veterinar și a rolului esențial pe care acești specialiști îl au în sănătatea publică, bunăstarea animalelor și protejarea mediului.

15 mai a fost stabilită ca Ziua Naţională a Medicului Veterinar la Congresul Naţional de Medicină Veterinară din anul 1994, deoarece de această dată sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinară românească.

Pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Scolii de Medicină şi Farmacii, înfiinţată şi condusă de Carol Davilla. Zece ani mai târziu, tot pe 15 mai, un colectiv de 14 medici veterinari au semnat o «Declaraţiune», care a stat la baza infiinţării Societăţii de Medicină Veterinară. Aceasta a fost desfiinţată în 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 să se reînfiinţeze, iar ulterior să fie denumită Asociaţia Medicilor Veterinari din România.

Aceasta a fost una dintre primele organizații profesionale medicale din țară.

În această zi, în toată țara se organizează conferințe, simpozioane, activități educative, dar și evenimente publice de recunoaștere a muncii medicilor veterinari.

Profesia de medic veterinar este deseori subestimată, deși este vitală pentru economia agricolă, sănătatea populației și protejarea ecosistemelor.

Prin marcarea acestei zile, se aduce un omagiu muncii discrete, dar extrem de importante, pe care medicii veterinari o desfășoară zi de zi.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button