O nouă șansă de a cumpăra vechime în muncă!

Se prelungește perioada în care românii vor putea cumpăra vechime în muncă. Termenul va fi  31 decembrie 2024, a anunţat ministrul Muncii.

Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei.

Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni. Adică 9.000 de lei.

Dacă vrem să cumpărăm șase ani de vechime în muncă, atunci suma este de 54.000 de lei.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se poate efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.

Cei care vor să-și asigure pensia în acest fel trebuie să încheie un contract cu Casa de Pensii. Aceștia vor cotiza cu un sfert din salariul minim în vigoare la data semnării contractului, adică 9.000 de lei pe an și pot cumpăra vechime pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau pașaport, după caz.

Sistemul vizează persoanele care nu îndeplinesc condițiile pentru pensionare dacă nu își completează retroactiv vechimea, până la marja de 15 ani.

Conform noii Legi a Pensiilor, persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button