Trending

U.E. vrea să scoată sobele tradiționale din casele românilor!

Uniunea Europeană cere  interzicerea utilizării sobelor pe lemne, considerate a fi foarte poluante, însă o problemă importantă vine din România, unde nu mai puţin de 3,5 milioane de gospodării folosesc acest tip de energie. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat.

Pașii necesari pentru a ieși din schema uzată deja moral și economic presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puțin poluante și care produc energie termică mai ieftină. Există soluții tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleți sau biomasă.  

În acest context, ministrul mediului  a declarat joi, într-o conferință de presă:

„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus ministrul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button