Trending

E perioada vacanțelor. Atenție la documentele de călătorie ale minorilor!

Direcția Generală de Pașapoarte a transmis mai multe precizări utile pentru cei care călătoresc în străinătate.

Cetățenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în străinătate, în condițiile legii, exclusiv cu pașaportul simplu electronic/pașaportul simplu temporar. Cei peste 14 ani pot călători, în condițiile legii, cu documentele menționate mai sus sau în baza cărții de identitate în statele membre ale Uniunii Europene, și în statele care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie.

ATENȚIE – Certificatul de naștere nu reprezintă document de călătorie!

Taxa de urgență a fost anulată. Pașaportul simplu electronic se eliberează în 5 zile lucrătoare, pentru cererile depuse în țară și pentru care solicitantul a cerut ridicarea din țară. Programările în scopul depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor simple electronice/temporare se realizează exclusiv prin completarea de către persoanele interesate a formularului on-line de pe platforma  hub.mai.gov.ro/epasapoarte

Având în vedere termenul foarte scurt de eliberare a pașaportului simplu electronic, autoritățile încurajează cetățenii să opteze pentru acest tip de document de călătorie.

Ca element de noutate amintim faptul că Direcția Generală de Pașapoarte a dezvoltat o aplicație on-line prin care se oferă cetățenilor posibilitatea de a verifica în timp real statusul cererii de emitere a pașaportului simplu electronic. Link-ul este disponibil pe site-ul oficial al Direcției Generale de Pașapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro, secțiunea Status pașaport, precum și pe hub.mai.gov.ro/epasapoarte, având drept criterii de căutare numărul de cerere sau ultimele 9 caractere din CNP și data depunerii cererii. Documentul de călătorie poate fi ridicat în momentul în care, în urma verificării efectuate, acesta va figura în starea ,,Ghișeu”.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button