Constructorii de autostrăzi se plâng de lipsa forței de muncă. Ministrul Justiției recomandă folosirea deținuților!

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, transmite un mesaj către mediul de afaceri din România care se află în căutarea de forţă de muncă, ea spunând că în sistemul penitenciar există „forţă de muncă disciplinată şi ordonată”, iar Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) aşteaptă solicitări pentru a încheia contracte în acest sens.

Gorghiu spune că firmele care angajează deţinuţi nu plătesc asigurări de sănătate, asigurări sociale sau fond de şomaj, iar paza şi hrana deţinuţilor sunt asigurate de către locul de deţinere, fără a implica alte cheltuieli din partea beneficiarului.

Venitul mediu primit de un deţinut care munceşte a fost, anul trecut, de 3.239 de lei, acesta fiind, peste nivelul salariului mediu pe economie. Remuneraţia primită de deţinuţi este negociată cu administraţia locului de deţinere.

Din salariul plătit, deţinutul primeşte 40% , unitatea de detenţie primeşte restul, iar deţinuţii primesc „zile câştig”.

Conform datelor prezentate de ministrul Justiţiei, în prezent, sistemul penitenciar are aproape 23.000 de deţinuţi, dintre care 18.835 sunt persoane apte pentru muncă din punct de vedere medical.

Dintre cei apţi pentru muncă, 6.032 de persoane deţinute au fost selecţionate de către comisiile formate în penitenciare, iar dintre acestea 1.813 sunt implicate în activităţi lucrative.

Deţinutele femei sunt 1.063, iar dintre acestea 245 participă la muncă plătită.

Firmele care angajează deținuți nu plătesc asigurări de sănătate, sociale sau fond de șomaj

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button