Trending

Evenimente pline de distracție și voie bună, de Ziua Universală a Iei!

Ziua Iei este celebrată în aceeași zi cu Sânzienele, o sărbătoare specială în folclorul românesc. Sânzienele sunt văzute drept zânele bune ce trudesc în noaptea dintre 23 și 24 iunie și dau plantelor proprietăți vindecătoare.

Faptul că Ziua Iei și Sânzienele sunt sărbătorite în aceeași zi nu este o întâmplare: ia conține adesea broderii ce întruchipează simboluri magice, ce au menirea de a apăra persoana ce o poartă de ghinion.

Asociația Satele Unite ale Sătmarului lansează sătmărenilor invitația de a participa la prima ediție a festivalului „Ziua Iei „, un eveniment ce se dorește a sărbători tradiția și patrimoniul cultural românesc.

Festivalul va avea loc în ziua de 24.06.2023, de la ora 17.00, în Parc UFO din Satu Mare și va avea invitați de seamă din întreaga țară.

Și Direcția de Cultură Carei invită sătmărenii tot în 24.06.2023, de la ora 19.00, la  sărbătorirea Zilei Internaționale a Iei pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din Carei, cu participarea Ansamblului Ceatăra.

Însă cea mai de tradiție manifestare organizată anual cu acest prilej este fără îndoială cea din municipiul Baia Mare, pe parcursul unui weekend întreg, respectiv 23-25 iunie, denumită MândrIe Maramureșeană, unde și sătmărenii sunt așteptați cu drag, cu promisiunea că vor avea cele mai frumoase amintiri ce au în centru tradițiile și frumusețea straielor din Maramureș.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button