Trending
Ce putem face ca şi consumatori în 2025, pentru reducerea risipei alimentare!
Ce putem face ca şi consumatori în 2025 ?
Toate persoanele au un rol important în reducerea risipei alimentare!
Adesea, cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului. Este mult mai ușor decât se crede și iată cum:
- Planificați-vă mesele;
- Puteţi să folosiți surplusul de la prepararea meselor anterioare;
- Citiți informațiile despre data durabilităţii minimale a alimentelor. Aceasta poate fi exprimată în două feluri în funcţie de perisabilitatea alimentului, respectiv
- „expiră la data…” (ne informează despre siguranţa alimentelor) și
- a se consuma de preferinţă înainte de data…” (ne informează despre calitatea alimentelor);
- Puneți mai puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul;
- Congelați! (porții gata făcute);
- Depozitați alimentele în mod corespunzător (verificați etichetele pentru instrucțiuni de stocare, asigurați-vă că frigiderul este potrivit între 1 °C și 5 °C);
- Cunoașteți permanent ce alimente aveţi în cămară și frigider;
- Rotiți alimentele stocate acasă – „primul intrat, primul ieșit”!
La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic masa, care să le asigure o alimentaţie adecvată.
Sursa: comunicat de presă DSVSA Satu Mare