Atenție la animale! Pot deveni irascibile la căldură excesivă!

O veche tradiţie populară spune că în căldura verii câinii turbează! Practic este o figură de stil ce indică tulburări de comportament şi creşterea agresivităţii.
Specialiștii spun că animalele adaptate pentru a face faţă verilor normale, nu fac faţă căldurii extreme. Căldura record şi evenimentele meteorologice extreme fac ca pisicile, câinii, iepurii, rozătoarele şi alte mamifere mici, reptilele şi păsările să prezintă semne de supraîncălzire în moduri diferite şi uneori neobişnuite.
Pentru a regla temperatura corpului, oamenii transpiră prin piele, din cap până în picioare, iar transpiraţia se evaporă, răcindu corpul. Câinii şi pisicile transpira doar prin labe şi nas; iepurii şi păsările nu transpiră deloc. Câinii se bazează pe gâfâit ca principală modalitate de a se răci – permite apei să se evapore prin plămâni, limbi şi suprafeţele umede ale gurii. De obicei, pisicile îşi îngrijesc blana pentru a se păstra rece; saliva se evaporă de pe blana lor.
Cel mai important factor ce poate spori iritabilitatea şi nervozitatea pe vreme mai caldă este deshidratarea. Atunci când corpul se deshidratează, rinichii trebuie să lucreze mai mult pentru a reţine apa, ceea ce poate creşte tensiunea arterială. Acest lucru poate duce la palpitaţii, care sunt adesea confundate cu sentimentele de anxietate. Această stare generează încordare, agitataţie şi reacţii agresive.
Deshidratarea înseamnă, de asemenea, că organele vitale nu primesc suficientă apă, oxigen şi nutrienţi. Apa este vitală pentru metabolizarea energiei din alimente, aşa că, dacă aceasta lipseşte, animalele vor deveni rapid morocănoase şi în discomfort psihic.
Alţi factori care tulbura comportamentul animalelor sunt: lipsa de somn, lipsa de exercitiu fizic şi stresul termic.