Trending

ANAF avertizează! Atenție la e-mail-urile false privind rambursarea de impozite!

Autoritățile fiscale trag un semnal de alarmă: nu deschideți emailuri suspecte ce promit rambursări de taxe!

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis un comunicat prin care avertizează contribuabilii cu privire la o nouă tentativă de fraudă informatică ce se desfășoară sub forma unei campanii de email spoofing. Această metodă de atac cibernetic presupune trimiterea unor mesaje de e-mail falsificate, care par a fi expediate de către ANAF, cu scopul de a păcăli destinatarii.

În mesajele frauduloase, contribuabilii sunt înștiințați că „au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor”, fiind îndemnați să acceseze documente sau linkuri atașate pentru a obține presupusa rambursare.

ANAF subliniază că aceste emailuri nu provin de la instituție și recomandă cetățenilor să nu le deschidă. În cazul în care astfel de mesaje au fost deja accesate, autoritatea fiscală insistă asupra evitării oricărei interacțiuni cu documentele sau linkurile din conținutul acestora și atrage atenția asupra riscurilor asociate: scurgeri de date personale, infectarea dispozitivelor cu malware sau chiar fraude financiare.

Pentru cei care au interacționat deja cu materialele false sau au furnizat informații sensibile, instituția recomandă raportarea imediată a incidentului către autorități competente în domeniul securității cibernetice.

Reprezentanții ANAF dau asigurări că departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor și al Agenției tratează cu maximă seriozitate aceste incidente și că protejarea datelor contribuabililor este o prioritate de prim rang.

Ce este email spoofing?

Această tehnică este o formă de înșelătorie online în care un atacator trimite un e-mail cu o adresă de expeditor falsificată, imitând o instituție de încredere – în acest caz, ANAF. Scopul este acela de a determina destinatarul să furnizeze date personale sau să acceseze site-uri malițioase.

Recomandări pentru contribuabili:

  • Nu deschideți emailuri suspecte care par a proveni de la ANAF;
  • Nu accesați linkuri sau documente din astfel de mesaje;
  • Nu furnizați informații personale sau bancare;
  • Raportați orice tentativă de fraudă către autorități.

Pentru informații oficiale, ANAF recomandă consultarea site-ului propriu sau contactarea directă a instituției prin canalele oficiale.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button