20 martie – echinocțiul de primăvară, dar și Ziua Internaţională a Fericirii

Echinocțiul de primăvară marchează venirea primăverii din punct de vedere astronomic și este momentul din care durata zilei o depășește pe cea a nopții.
Echinocțiul de primăvară are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc mergând de la sud la nord. În acest an, echinocțiul de primăvară se va produce pe 20 martie la ora 11:01 și coincide cu Ziua Internaţională a Fericirii.
Tradiţia spune că acest moment este unul de armonie si de echilibru, de reluare a legaturii omului cu natura. Este momentul de „trezire” al naturii şi la sat se sărbătoreşte pornirea plugului, tăranii încep muncile câmpului.
Se mai spune că în această perioadă trebuie făcută curăţenia, atât cea de prin gospodărie, cât şi cea spirituală, Soarele, a cărui forţă sporeşte de acum, va ajuta în această direcţie prin energia şi lumina pe care o oferă.
Echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
Ziua Internațională a Fericirii se celebrează anual pe 20 martie. Decizia a fost luată în 2012 de către toate cele 193 de state membre, în cadrul Adunării Generale a ONU, iar alegerea unei astfel de zile are rolul de a-i face pe oamenii din întreaga lume să înțeleagă cât de importantă este fericirea.
Cea de-a douăzecea zi a lunii martie a fost aleasă pentru faptul că echinocțiul de primăvară se desfășoară în această zi, iar fenomenul se resimte pe plan universal.