Activitățile informativ – preventive ale polițiștilor au ajuns și la elevii din Carei. Tema: prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă
Luni, 19 februarie a.c. polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul regional Oradea au desfășurat activități informativ – preventive în cadrul unui proiect axat pe prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în străinătate, prin creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile asociate traficului.
Conceptul proiectului are la bază ideea unui efort anti-trafic cumulat şi coordonat, fiind un proiect de prevenire care propune o intervenţie simultană atât la nivelul localităţilor de provenienţă a victimelor, cât şi la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, această acţiune vizează activităţi preventive concentrate pe localităţile în care se găseşte un număr ridicat de copii rămaşi singuri acasă ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.
Conform statisticilor la nivel național, cele mai des întâlnite forme de manifestare rămân traficul de persoane în scopul exploatării sexuale și prin muncă forțată, înregistrându-se victime atât din rândul minorilor, cât și al adulților.
Principalele sectoare de activitate al exploatării victimelor prin muncă au fost domeniul construcțiilor, domeniul agriculturii și al creșterii animalelor. Șase persoane din totalul victimelor au fost fost recrutate prin intermediul unei agenții de plasare a forței de muncă sau prin intermediul unor anunțuri publicitare cu locuri de muncă.
Conform numărului de victime identificate, principalele ţări de destinaţie a victimelor traficului de persoane exploatate prin muncă au fost: Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Spania, Germania, Belgia și România.
Promisiunile vizând locuri de muncă în străinătate sau chiar în țară sunt în continuare pretexte și forme de abordare a viitoarelor victime. Ofertele venite din partea recrutorilor sunt variate, reuşind să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, persoane care doresc să „schimbe în bine” ceva din viaţa lor. Căzuţi pradă în faţa traficanţilor prin intermediul recrutorilor, persoane necunoscute anteriori victimelor în unele cazuri, acestea se trezesc în imposibilitatea de a mai decide pentru viaţa lor, fiind obligate să munceasă, să presteze servicii aducătoare de venituri pentru alte persoane şi nu pentru propria persoană şi pentru familiile lor, aşa cum sperau că va fi.
În acest acest context, se impune o reacţie fermă din partea instituţiilor şi organizaţiilor cu responsabilităţi în domeniu, precum şi o amplificare a eforturilor de reducere a vulnerabilităţii la traficul de persoane a cetăţenilor români aflaţi în căutarea unui loc de muncă în țară sau în străinătate, activitățile informativ preventive realizate cu tinerii din cadrul Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuțiu” Carei constituind un prim pas în implementarea proiectului preventiv – informativ.