Trending

Muzică, joc și voie bună, mâine, 24.09.2023, la Mădăras!

„Claca pă danţ” denumirea sub care are loc evenimentul, era o datină în satele din zona de nord-vest a României. Gazda clăcii era întotdeauna un gospodar care cerea un număr de clăcani de la chizăşii aleși de feciori pentru munca cărora gazda plătea muzicanţii in bani, in funcție de zilele demuncă prestate de tineri. După ce feciorii se apucau de muncă, muzicanţii arvuniți cântau aproape tot timpul în faţa clăcanilor. Gazda aducea prânzul, iar lucrul continua până la gustare, când clăcanii erau serviţi cu horincă, fasole cu ciont, plăcintă cu brânză și “ciurigăi”. După masa de la amiază flăcăii jucau cu fetele un ceas bun. La sfârşitul zilei clăcanii erau primiţi la casa gazdei, unde li se pregătea un ospăț în şură, bun prilej de joc și voie bună. (Pamfil Bilțiu- Memoria ethnologică nr. 64 – 65 * iulie – decembrie * 2017 An XVII).

Reproducerea în zilele noastre a acestei tradiții va avea loc în gospodăria lui Ghiță Săvianu din localitate, care și-a pus șura la dipoziție.

Veți putea cânta și dansa alături de: Ansamblul Cununița, Ansamblul Cetatea Codrului și lăturenii de la Atelierul de Joc Popular din Sălaj, Taraful Ceatăra de la Carei, Petrică Mureșan, Ana Holdiș Pop, Leontina Dorca, Carmen Sas, Malvina Madar Iederan, Cornel Pop și mulți alții.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button