Mâine, 8 octombrie, în Cicârlău, localitatea natală a maestrului Nicolae Sabău, are loc Festivalul folcloric „Nicoale Sabău – Alină-te dor, alină!”.

În această duminică, 8 octombrie, de la ora 13.00, în Cicârlău, localitatea natală a mestrului, se va desfășura Festivalul folcloric „Nicoale Sabău – Alină-te dor, alină!”, în Centrul civic al localității, scrie directmm.ro.
Pe lângă alți artiști consacrați, pe scenă va evolua și artistul nostru sătmărean Petrică Mureșan.
Portretul unui simbol
Au trecut aproape 3 ani de când artistul maramureșean Nicoale Sabău a trecut la cele veșnice.
Nicolae Sabău s-a născut pe 7 decembrie 1929, în comuna Cicârlău, Maramureș. A fost înconjurat de muzică de mic.
“Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri …”, mărturisea artistul.
Primele cântece, „Rosmarin în colțul mesei”, „Ratule cu iarbă rară”, „Pleacă trenul din Ardeal”, „Într-o sâmbătă spre seară”, le-a cules din satul natal, elev fiind în școala primară, iar la liceu – „Gheorghe Șincai” – și-a continuat pregătirea intrând în corul liceului.
Nicolae Sabău urcă pe scenă pentru prima oară la 16 ani şi emoţionează publicul cu piesele „Arză-te focul Gutâi” şi „Când am zis daina, daina”, dar participă la primul concurs de folclor în 1956 unde s-a remarcat prin substanța și timbrul original.
În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar un an mai târziu, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.
În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul “Baia Mare în cântec și joc” alături de celebrul Felician Fărcașu.
Nicolae Sabău a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj şi are peste 200 de cântece culese şi publicate în 1981 în volumul “Din repertoriul cântăreţului maramureşean Nicolae Sabău.” Din dorinţa de a încuraja şi promova tinerii interpreţi (solişti vocali şi instrumentişti) a înfiinţat un festival- concurs de folclor românesc şi al minorităţilor în 1991 numit „Alină-te dor, alină”, unic prin natura premiilor acordate la aceea vreme: animale şi păsări de casă.
Nicoale Sabău s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani, la finalul lunii decembrie 2020.
Sursa: DirectMM